Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tělocvik v pekle

Jóga je, jak známo, pohyb prospěšný a kdo se pro ni dostatečně zapálí, dožije se aspoň sta let. Mě ale jedna nedávná lekce spíš dopálila a zažehla vě mně pocit, že se nedožiju ani jejího konce.

 

Abyste rozuměli, osobně se řadím mezi jógové fajnšmekry a vnucováním ásanové filosofie úspěšně deptám svoje okolí. Doma často zaujímám pozici bojovníka, u sporáku se klátím v poloze stromu a na televizi koukám coby zkroucená vrána, žába, nebo kráva. Zvládnutí plného jógového dechu i při sprintu za tramvají mi vnuklo myšlenku, že je potřeba se posunout o level výš, a tak jsem se přihlásila na lekci hot jógy, tedy devadesáti minutovou hru na hadí ženu ve čtyřicetistupňovém horku.

 

Člověk nemá trpět sám, a tak s sebou za rukáv táhnu kámošku Báru. První dojem z prostředí, ze kterého v následujících bezmála dvou hodinách nebude úniku, mě pro začátek nijak neuklidňuje. Zatuchlou tělocvičnu bez zrcadel, zato s plesnivými okny do nitra zábavního komplexu, lemují zvrchu silné zářivky a zespodu vilné pohledy obtloustlých návštěvníků akvaparku, rozprostírajícího se pod námi. Moc dobře vědí, na kterou klouzačku si stoupnout, aby spolehlivě zachytili příchod nových jogínek. Ty se v šoku z vedra obnažují už mezi dveřmi. Bez výjimky. Za chvíli už spoře oděny okupujeme karimatky, nepřítomně čučíme do rozpálených přímotopů a lapáme po dechu. Klouzačky se zaplňují. Slečna cvičitelka, zjevně poznamenaná intenzivním pobytem v saunovém prostředí s příměsí chlórových výparů z bazénu, zaujímá povýšenou pozici na bedýnce od brambor a zahřmí.„Teď budete dělat, co vám řeknu. Opovažte se napít bez dovolení, otírat si pot a zavírat oči. A ať vás ani nenapadne chtít na záchod. Stoupnout a začínáme!“ S kámoškou salutujeme a kroutíme se do pozice, jejíž název v sanskrtu jsme nestihly pochytit, za což je nám okamžitě vynadáno.

Během pár minut funím jak Metráček na hrazdě a nezůstává jen u toho. U každého druhého prvku se neunesu a s duněním se řítím k zemi. Hlasité pokárání a výhružně vztyčený prst pekelnice na bedně od kobzolí mě vystřeluje zpátky do pozoru. Ušmudlaná okna se mlží a obecenstvo za nimi zklamaně klouže zpátky do vody. Přímotopy oddaně vrčí a v sále padají teplotní rekordy. Pot z nás teče proudem a ukazuje se, že místa, na kterých se za normálních okolností dokáží končetiny zapřít jedna o druhou, jsou v případě opocení absolutně nepoužitelná. Mám pocit, že místo ladných poloh předvádím wrestling sama se sebou. Cvičitelce při pohledu na zplihlé ofiny a skvrnité obličeje pod jejíma nohama stoupá sebevědomí a přiostřuje. „No Báro, co to předvádíš?! To se mi snad jenom zdá,“ bodá pohrdavým pohledem do mojí vrcholně rozčilené sousedky, která se s podezřele vykloubeným kolenem snaží docílit požadovaného výsledku. Než ale stihne ta nešika odpovědět, klečí už jí lektorka mezi lopatkami a tlačí její vzdorovitou hlavu k propocené podložce. Agresivní zákrok, kterému se nezkušená jogínka nemůže bránit, neb má na sobě uzel, zakončuje naše mentorka důrazným doporučením sundání trika, jež je bez debat příčinou Bářiny nemožnosti. „Já ale nechci cvičit v podprsence,“ kontruje Bára, čímž definitivně vykopává válečnou sekeru. S úlevou padám na záda do pozice mrtvoly, která mě, doufám, vyloučí z jakékoliv účasti v probíhajícím souboji a slzavými zraky hypnotizuju zářivku nad sebou ve strachu zavřít oči, abych taky nedostala co proto. Těsně před omdlením je nám dovolen bližší kontakt s lahvemi s vodou, provokativně stojícími před námi a letmý dotek ručníku. Potem zamlžené zašilhání na hodiny, které šokují informací, že jsme teprve v půlce, mě s konečnou platností zbavuje vědomí a zbytek lekce dojíždím na autopilota. Díky výslechovým zářivkám se probouzím akorát u odpočinkové mrtvoly, do které i přes veškeré doporučení pomalých pohybů uléhám takovým fofrem, až si o podložku vyrážím dech. Máme na ni totiž jenom dvacet vteřin.

 

Na konci lekce netleskáme, neusmíváme se a neděkujeme za hezký zážitek. Kámošce jen tak tak zabráním v rozkopnutí přímotopu a doháním ji až u auta. Jóga prý uzdravuje duši. To můžu potvrdit. Jen ji nesmíte cvičit v pekle.

Autor: Šárka Razýmová | úterý 26.11.2013 10:19 | karma článku: 21,91 | přečteno: 1506x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,02 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 5558x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3241x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10815x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Báječní hostitelé a ti druzí

Jsou tu Vánoce. Za okny se rozsvěcují stromečky, ve školkách a školách se sborově chystají do Betléma, ulice září tisíci světýlek a z obrazovek útočí Popelka na dvanáct způsobů.

23.12.2022 v 11:07 | Karma: 21,81 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.