Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do pravěku

Letošní zima je nabitá. Všichni lyžníci bojují o tituly světových šampionů, fasují pugéty a kousají do medailí. A měli by si to náležitě užít! Bez ohledu na podvozek totiž každý z nich jednou projede posledními metry svojí kariéry.

<img src="/3/32/323393/323393_clanok_foto_953.jpg" alt="Ilustrace: Tereza Průšková / Bytegang Project" />Ilustrace: Tereza Průšková / Bytegang Project

 

Kdo to neviděl, jako by nebyl. Mezi bránami obřáku se tenkrát zjevil mamut. S duněním zdolával blyštící se ledové plotny a bojoval o holý život. Místo oštěpů na něj mířily objektivy foťáků. Ve startovní bráně bylo vidět napětí, po dvou zatáčkách dětinská radost a pár metrů před cílem překvapivý stín stařecké senility a hrůza, že se tam nedoklouzá. Cestou zdravil slavný Didier své přátele, s některými si plácnul, jiné neplánovaně objal, aby se o ně zastavil. Jeho boj o důstojné slezení ledové hory na prehistorických fošnách bez hran trval několik dlouhých minut, až s rozvibrovanými kotníky, uvězněnými v kousavých fuseklích a řemíncích starého vázání, konečně protnul cílovou pásku. Zpod retro baretu mu na kulaté bříško dopadla kapka potu. I přes omezení druhohorním materiálem předvedl král sjezdu tradiční parádu s vykopnutou lyží a široce se usmál. Z batohu, se kterým chodí moje babi po horách, vytáhnul svůj slavný blembák s Ovomaltinou a vrhnul ho mezi lidi. Ještě, že někoho nezabil! Do cíle přiběhla parta stěhováků a nahodila si šampióna na ramena. Byla to krása. Jak se Didier Cuche předváděl na vražedných kopcích, tak se taky loučil. Zářivě a s noblesou.

Osušila jsem slzy dojetí, z televize setřela pár nudlí a ve snaze zadusit svůj žal cukrem, se zakousla do třetí tatranky. To moje rozlučka by večerní zprávy coby „borec na konec“ rozhodně neuzavřela. Stalo se to v únoru před dvěma lety. Já a moje nemožnost máme tedy výročí.

 

V boulích během let roztála všechna sranda a bylo načase začít ji hledat jinde. Rozhodla jsem se dojet sezónu na pohodu a k pompéznímu rozloučení s těmi několika málo fandy mého zoufalství využít repete úspěšného svěťáku v Mariánských Lázních. Týden před vyhlíženou derniérou jsem v rozryté německé trati zakopla o šanci na poslední slušný výsledek. V kvaldě jsem skončila, světe div se, druhá a zdálo se, že na sklonku kariéry to ještě jednou zacinká. „Zase se jednou vydrápu na jinou bednu, než tu od piva, na kterou doma lezu, abych dosáhla na pojistky,“ zasnila jsem se.

 

Před finále nám bylo dopřáno luxusu jedné tréninkové jízdy. Kolem zmrzlých boulí se začali scházet diváci, posilněni sobotním obědem. S kručícím žaludkem jsem stanula nad spodním můstkem. Někdo přede mnou vystřihnul salto a v hloučku přežraných Němců to údivem zašumělo. „Počkejte, až se vám předvedu já!“ Namachrovaně jsem se odpíchla, v úctyhodné výšce otočila špičkový kotrmelec a po dopadu se oddala pocitu hvězdy. Obdivný pískot se vzdaloval a já si až příliš pozdě uvědomila, že nejenom, že stále jedu, ale že jedu prasecky rychle a navíc po patkách. Poslední boule mi dala jasně najevo, že se s kariérou rozloučím dřív, než bylo v plánu. A že moje rozlučka nebude jako ta Didierova. Místo přátel jsem prudce objala časomíru a místo helmy s Ovomaltinou jsem do dění v cíli vrhla uslintaný chránič na zuby, který nevydržel přetížení a samovolně opustil mou ústní dutinu. Terén byl podobný, jako ten ve Schladmingu, jenže na rozdíl od ladně se klouzajícího Didiera, já na průhledný led dopadla z několika metrů přímo na svůj šokovaný maximus gluteus.

Pak už mi všechno splývá. Nevím, jak došlo k rotaci, ale ležím na břiše a uši mi drásá kvílení jak z protržené duše na traktor. Zděšeně zjišťuji, že to já. Chci se nadechnout, nejde to. Chci přestat kvičet, nejde to. Chci umřít, ach jo, nejde to. V krku mě píchá vlastní kostrč, místo páteře mám zřejmě matrjošku. Klečí u mě trenéři, jeden se náramně baví mým zvukovým projevem a prosí mě, ať toho nechám, jinak se smíchy počůrá. Druhý se mě snaží povalit na záda a já se mu marně snažím svým vytím odpovědět, že na zádech se dusím. Než mě za šos dotáhnou po ledu mimo cílový prostor, ztrácím dech celkem šestkrát, ale vrací se mi barva. Po dvou hodinách přemlouvání sama sebe, že mi nic není, mě barva zase opouští. Jedeme do nemocnice.

Nekonečný příběh v čekárně ukončuje sexy elegán v bílém plášti. Barva se mi vrací. Ne nadlouho. Vede nás do ordinace, kde čeká scvrklý doktor se zažloutlou zubní protézou. Ošahává mě jak slepec basu a vedle mých nářků vesele ignoruje i páteřák, který mám stále na sobě. Suneme se na rentgen. Tam mi fotí prsa a triumfálně šermuje snímkem. Žádná zlomenina, jsem simulant. Ani já neznám nikoho, kdo by si kdy zlomil ňadro.

Fasuju růžové piluky a pokyn, že to mám rozhýbat. Na hotelu se strnule přesouvám do sauny, večer dělám na parketách kolíbky. Druhý den mě kamarádi oblékají a vyrážíme na lyže. Z brufenu je mi blivno a vidím dvojmo, a tak srabácky vzdávám start. Chci být fit na svěťák v Čechách. Odpoledne nasedáme do auta a po čas desetihodinové jízdy blahořečím svému namakanému vnitřnímu stabilizačnímu systému, který mi umožňuje vyrovnávat zatáčky bez hnutí. Křečovitě žmoulám svůj „šťastný kaštan“, jak kdyby mě snad měl spasit. Ďoura v tuzemské komunikaci mi talisman tvrdě vyráží z ruky, což mě totálně vykolejí. Nedbaje výkřiků zděšených obratlů padám do mikrobusové uličky, po břiše se plazím mezi lyžemi a nohami svých spících kolegů a zběsile šátrám ve tmě. S úlevou tu pitomou hnědou kuličku nacházím, ale zpátky na sedadlo už nevylezu. Pozdě v noci mě trenér mezi dveřmi předává vyjevené mamince. „Ježiš ty seš zelená,“ vyhrkne místo pozdravu. Nemám sílu jí vysvětlit, že barva zůstala v kapse pláště přitažlivého německého medika. Ráno se pro jistotu zastavuji u našeho známého doktora, aby měla maminka klid. Šmahem mě posílá na CT. Z nemocniční postele volám ségře, aby mi přivezla pyžamo a kartáček. Volám jí znovu, ať se na kartáček vykašle, s trojicí prasklých hrudních obratlů stejně nesmím vstát a vyčistit si zuby.

 

K vysněné derniéře tedy nedošlo. Opona mi hulvátsky spadla na hlavu ještě před aplausem. Má to ale i svoje pozitiva. Didier si bezprostředně po ukončení kariéry vysloužil přezdívku „lyžařský důchodce“. To mě potkat nemůže, protože drtivá většina lidí si myslí, že stále závodím a slyšet o mně není jen proto, že mi to stále nejde. Jsem tedy něco jako yetti lyžařského světa. Všichni ví, že existuju, ale opravdu jistý si tím není nikdo. SKOL.

Autor: Šárka Razýmová | úterý 26.2.2013 10:09 | karma článku: 30,45 | přečteno: 3261x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,02 | Přečteno: 472x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,20 | Přečteno: 5558x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

20.9.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 3241x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10815x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Báječní hostitelé a ti druzí

Jsou tu Vánoce. Za okny se rozsvěcují stromečky, ve školkách a školách se sborově chystají do Betléma, ulice září tisíci světýlek a z obrazovek útočí Popelka na dvanáct způsobů.

23.12.2022 v 11:07 | Karma: 21,81 | Přečteno: 567x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.